Mozarts store c-mollmesse

Mozarts store c-mollmesse – som kalles ”den store” til forskjell fra ”den lille” Missa Solemnis – er komponistens viktigste kirkemusikalske verk ved siden av hans Requiem.

En katolsk messe handler om trøst og håp. Den ble skrevet i en tid da komponisten var ved en kunstnerisk skillevei, da 26-åringen sto mellom to sosiale verdener. Han ble sparket ut fra den autoritære erkebiskopen av Salzburgs beskyttelse til den frie kunstners usikre tilværelse.

Messen er også en kjærlighetserklæring til kona Constanze. Den er skrevet med tanke på hennes stemme, og satsen ”Et incarnatus est” er noe av det inderligste Mozart noen gang har skrevet.

Faren til Wolfgang Amadeus var like sterkt i mot at han skulle forlate erkebiskopens tjeneste som at han skulle gifte seg med Konstanze. Messen er skrevet omtrent samtidig som operaen Idomeneo, som handler om en sønn som tilgir en far som vil ofre ham.

Som frimurer fikk ikke Mozart mange tilbud om å skrive messer, men når han gjør det, smelter det sekulære og det sakrale sammen, det blir både opera og liturgi, som i Tryllefløyten.

Bernard Labadie dirigerer ofte Mozart. Han var i tretti år leder for Les Violons du Roy som han startet 21 år gammel i Quebec, og er opptatt av at selv ensembler med moderne instrumenter kan spille historisk informert: lett, i friskt tempo, transparent med klare linjer, ikke bare i klangen, men også i artikulasjonen, uttrykket.

Han er preget av at han i atten måneder hadde et avbrudd på grunn av en meget komplisert blodkreft som gjorde at han ble liggende i kunstig koma i en måned. Da han våknet, lykkelig over å være i live, kunne han ikke holde et glass vann i hånda, langt mindre stå på beina. Etter en lang og målbevisst rekonvalesens, hvor han trente seg opp med luft-dirigering, er han i gang igjen på podiet som før, men med en helt spesiell erfaring i bagasjen.

- Jeg skulle vært død, sier Bernhard Labadie i et intervju. – Etter sykdommen har jeg fått et nytt liv i bonus, og jeg ser på det som en oppmuntrende gave.

 

Påskekonsert

Mandag 10. april Bøler kirke
Tirsdag 11. april Frogner kirke 

Medvirkende
Det Norske Solistkor
Det Norske Kammerorkester
Bernard Labadie dirigent

Lydia Teuscher sopran
Eleanor Dennis sopran 
Magnus Staveland tenor
Mark Stone bass

Program  
Johann Sebastian Bach Komm, Jesu, komm
Joseph Haydn Symfoni nr. 98
Wolfgang A. Mozart Messe i c-moll, K. 427